Η Μουσικοκινητική αποτελεί μία δημιουργική εκπαιδευτική προσέγγιση που σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική μέσω του παιχνιδιού, της κίνησης και της θεατρικής αγωγής. Μέσω αυτής της διασκεδαστικής εκπαιδευτικής διαδικασίας τα παιδιά αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη που σχετίζονται με την προσωπική τους ανάπτυξη.

Πώς θα οφελήσει το παιδί μου η μουσικοκινητική;

Εκτός από τη χαρά που αντλούν τα παιδιά μέσα από το χορό και το τραγούδι, η μουσικοκινητική συντελεί στην ανάπτυξη της έκφρασης, βοηθώντας τα να διοχετέυουν μέσω του μουσικού παιχνιδιού τόσο τα συναισθήματα όσο την καθημερινή τους ένταση. Η σημασία που έχει αυτό το γεγονός στην ψυχολογία τους είναι τεράστια: τα παιδιά χαλαρώνουν, ηρεμούν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα υγιές πρότυπο ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της έκφρασης συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους είτε με τα υπόλοιπα παιδάκια ή το δάσκαλο που συμμετέχουν στα μαθήματα μουσικοκινητικής, είτε με τους γονείς στο περιβάλλον του σπιτιού. Το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά τα βοηθά να ενταχθούν πιο ομαλά στο σχολικό περιβάλλον, αφού νιώθουν άνεση και αυτοπεποίθηση. 

Επιπλέον, όπως κάθε επαφή με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, η ενασχόληση του παιδιού με τη δραστηριότητα της μουσικοκινητικής καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του, αναπτύσσοντας τη φαντασία του. Επειδή το μάθημα δεν έχει μία παγιωμένη μορφή, αλλά αντίθετα προάγει τον αυτοσχεδιασμό με τη μορφή παιχνιδιού, τα παιδάκια αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, χαίρονται, παίζουν, ενώ παράλληλα δημιουργούν μελωδίες χορεύοντας. 

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος για το παιδί μέσω αυτής της δραστηριότητας είναι η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας. Αρχικά, μαθαίνει να παιζει τα πρώτα του μουσικά όργανα, αποκτώντας σημαντικές βάσεις για μετέπειτα μουσικές σπουδές. Παράλληλα, τα διάφορα μουσικά ακούσματα βοηθούν το παιδί να ανακαλύψει καινούριους κόσμους, να εκτιμήσει την τέχνη και να την αγαπήσει, αφού αναπτύσσει τα αισθητικά του κριτήρια. Επίσης, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ενασχόληση με τη μουσική οξύνει τις νοητικές του δεξιότητες, η μουσικοκινητική το βοηθά να έχει καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση, οφέλη που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική του επίδοση.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικοκινητικής το παιδί έρχεται σε επαφή με αξίες πολύ ουσιαστικές για τη ζωή του: με την καθοδήγηση του καταρτισμένου δασκάλου υπακούει σε βασικούς κανόνες πειθαρχίας, καθώς τα μαθήματα είναι ομαδικά. Έτσι, μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά μέσα στην ομάδα, ενώ παράλληλα αποκτά το αίσθημα της ευθύνης όσον αφορά στο δικό του ρόλο ως μέλους της. 

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική και την κίνηση, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι σε προσχολική ηλικία, το βοηθά σε πολλά επίπεδα, αφού συντελεί στην νοητική - ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.  

 

 

Γραφτειτε στο newsletter μας!

Θα μαθαινετε πρωτοι τα νεα του Ωδειου μασ, συναυλιες, προσφορες και αλλα ενδιαφεροντα θεματα για τη μουσικη.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

(C) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΙΡΗ / Σύγχρονη Εκπαίδευση

Φροντίζουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένη μάθηση στους μαθητές μας, δίνοντας βαρύτητα στον άνθρωπο και τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να πετύχει. Με αγάπη για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Ο κάθε μαθητής για εμάς, είναι ξεχωριστός, είμαστε δίπλα του για να τον στηρίξουμε στους στόχους του.

ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΠΙΡΗ. ΙΛΙΣΣΟΥ 111, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9480598