Έχει αποδειχθεί πως η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η ενασχόληση με αυτό προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την πολύπλευρη ανάπτυξη του ατόμου. 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ενασχόληση με μουσικά όργανα επηρεάζει θετικά το εγκεφαλικό σύστημα: η εκτέλεση μελωδίας κρατά σε εγρήγορση τον ανθρώπινο νου, ενώ παράλληλα η δημιουργικότητα και η συγκέντρωση που απαιτείται οξύνουν τη σκέψη. Η δραστηριοποίηση του εγκεφάλου όταν ο άνθρωπος παίζει μουσική είναι τόσο μεγάλη που, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, η ενασχόληση με τη μουσική μπορεί να αυξήσει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Επομένως, η ευεργετική επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο ξεκινά ήδη από τη μικρή, παιδική ηλικία.

Επιπλέον, η επιδράση της ενασχόλησης με τη μουσική και τα όργανα στην εγκεφαλική λειτουργία δεν σταματά εκεί: έχει αποδειχθεί πως η αντιληπτική ικανότητα σε συνδυασμό με τη μνήμη ενισχύονται, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αποφυγή νοητικών διαταραχών. 

Εκτός από το ημισφαίριο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική, όμως, ο άνθρωπος εξασκεί ταυτόχρονα το ημισφαίριο της δημιουργικότητας όταν παίζει μουσική: η φαντασία του καλλιεργείται, ενώ παράλληλα βρίσκει τον κατάλληλο τρόπο να διοχετεύει τα συναισθήματά του, εκφράζοντας τον εσωτερικό του κόσμο με τη μελωδία που δημιουργεί. Η αγάπη του προς τη μουσική και την τέχνη ενισχύονται με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο, ενώ επίσης καλλιεργείται το αισθητικό κριτήριο στον μουσικό.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει όποιος παίζει μουσική είναι η μείωση του άγχους. Το στρες είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σημερινών ανθρώπων και η ενασχόληση με τα μουσικά όργανα βοηθά στην εξάλειψή του. Ο μουσικός συγκεντρωμένος στην μελωδία "φροντίζει" για την ψυχή του, αφού περιβάλλεται από το θετικό συναίσθημα που γεννά η μουσική. 

Η εκμάθηση, μελέτη ή ενασχόληση με τα μουσικά όργανα μαθαίνει, επίσης, τον μουσικό να πειθαρχεί. Η μουσική προσφέρει ψυχαγωγία, αλλά έχει κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται για να είναι το αποτέλεσμα απολαυστικό. Ο μουσικός, λοιπόν, μαθαίνει να θέτει στόχους έτσι ώστε να έχει άρτιο αποτέλεσμα, να δουλέυει για να τους πετύχει. Έτσι, στο τέλος κάθε προσπάθειας το αίσθημα της επιτυχίας τον γεμίζει με αυτοπεποίθηση, κάνοντάς τον να νιώθει σίγουρος για τον εαυτό και τις ικανότητές του.

Όταν, μάλιστα, ο μουσικός λειτουργεί στο πλαίσιο μίας ομάδας - μίας μπάντας, για παράδειγμα - αποκτά δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη συνεργατικότητα, αξίες όπως ο σεβασμός στην ομαδική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να είναι υπεύθυνος, αφού η δική του απόδοση επηρεάζει την απόδοση όλης της ομάδας.

Συνολικά, η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο προσφέρει, λοιπόν, πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο, καθώς θωρακίζει το πνεύμα, την ψυχή και το χαρακτήρα του με ικανότητες πολύ σημαντικές για όλους τους τομείς της ζωής του. 

 

Γραφτειτε στο newsletter μας!

Θα μαθαινετε πρωτοι τα νεα του Ωδειου μασ, συναυλιες, προσφορες και αλλα ενδιαφεροντα θεματα για τη μουσικη.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

(C) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΙΡΗ / Σύγχρονη Εκπαίδευση

Φροντίζουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένη μάθηση στους μαθητές μας, δίνοντας βαρύτητα στον άνθρωπο και τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να πετύχει. Με αγάπη για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Ο κάθε μαθητής για εμάς, είναι ξεχωριστός, είμαστε δίπλα του για να τον στηρίξουμε στους στόχους του.

ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΠΙΡΗ. ΙΛΙΣΣΟΥ 111, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9480598