Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, η επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι πολύπλευρη - ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για τον εγκέφαλο ενός παιδιού.

Έχει αποδειχθεί πως η ακρόαση κλασικής μουσικής επηρεάζει νευραλγικές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η λογική. Παράλληλα, όμως, οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως μέσω της ενασχόλησης με το παίξιμο μουσικώ οργάνων, ο εγκέφαλος ενδυναμώνεται, καθιστώντας τους μουσικούς εξυπνότερους. Αναφορικά με την επίδραση της εκμάθησης μουσικιών οργάνων στα παιδιά, αυτή έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού βελτιώνει σημαντικά τη νοημοσύνη τους. Σχετική μελέτη έδειξε πως τα παιδιά που παίζουν πιάνο ή μαθαίνουν να τραγουδούν τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης από παιδιά που δεν έχουν παρόμοια ασχολία. Η μουσική με την ευφυΐα, λοιπόν, είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. 

Η μουσική συμβάλλει στην ανάπτυξη της μνήμης - ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ παράλληλα βοηθά τη σχολική απόδοση των παιδιών. Επιπλέον, οξύνει την ιδιότητα της ευρυματικότητας, κάνοντας τα παιδιά πιο δημιουργικά. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που κάνουν μαθήματα μουσικής παρουσιάζουν έφεση στα μαθηματικά, αυξημένη την ικανότητα αφαιρετικής σκέψης, ενώ μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα το χρόνο.

Συνεπώς, τόσο η ακρόαση όσο η εκμάθηση μουσικών οργάνων, όπως το πιάνο, παίζει αξιοσημείωτο ρόλο στη ζωή ενός παιδιού, αφού επηρεάζει πολύπλευρα τις νοητικές δεξιότητες και λειτουργίες του, που εκτός των άλλων επηρεάζουν σημαντικά τη σχολική του επίδοση.

Γραφτειτε στο newsletter μας!

Θα μαθαινετε πρωτοι τα νεα του Ωδειου μασ, συναυλιες, προσφορες και αλλα ενδιαφεροντα θεματα για τη μουσικη.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

(C) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΙΡΗ / Σύγχρονη Εκπαίδευση

Φροντίζουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένη μάθηση στους μαθητές μας, δίνοντας βαρύτητα στον άνθρωπο και τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να πετύχει. Με αγάπη για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Ο κάθε μαθητής για εμάς, είναι ξεχωριστός, είμαστε δίπλα του για να τον στηρίξουμε στους στόχους του.

ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΠΙΡΗ. ΙΛΙΣΣΟΥ 111, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9480598